Türkiye'de Deprem: Hangi güvenlik önlemleri alınmalı?

Güncelleme tarihi
min reading

Depremler üzerinde bulunduğu fay hatları sebebiyle Türkiye'de sıklıkla karşılaşılan bir doğal afet ne yazık ki. Tecrübe etmesi korkutucu olan depremlerden önce çeşitli güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Rehberimizde deprem öncesi hazırlık ve deprem sırasında yapılabilecek öneriler listelenmiştir. 

Depreme nasıl hazırlanılır?

Mobilyalarınızı doğru şekilde düzenlemek ve sabitlemek

Evlerimizin dekorasyonunu yaparken genellikle estetik kaygılarla hareket etsek de bizim gibi deprem kuşağı olan ülkelerde mobilyaların yerleri ve konumları nedeniyle depremde kaçış yolunuzu kapatmamasına ve üzerinize devrilmemesine dikkat etmek gerekiyor. 

Bunun için depremden önce mobilyalarınızın konumlarını devrilme halinde kapıları ve çıkış yollarını kapatmayacak şekilde belirleyebilirsiniz. Bunun için kapıların ve pencerelerin yakınına ve buraları kapatabilecek şekilde mobilya yerleştirilmemesi önerilir.

Yatağınızın konumu da depreme gece uyurken yakalanırsanız önemli olacaktır. Bunun için yatağınızı depremde üzerine mobilya ve eşya devrilmeyecek bir yere koymanız önerilmektedir. 

Dolap ve kitaplık gibi uzun ve ağır mobilyaların konumu ve sabitlenmesi de çok önemlidir. Duvar bağlantı aparatları yardımıyla mobilyalarınızı duvara sabitleyebilirsiniz. Hırdavatçılarda mobilyalarınız ölçüsüne ve boyuna uygun bağlantı aparatları hakkında bilgi alarak mobilyalarınızı duvara sabitleyebilirsiniz.

Acil durumlarda kullanılabilecek yöntemleri keşfetmek

Deprem Çantası hazırlamak

En az 3 gün yetecek yiyecek ve su stoğu bulunacak bir deprem çantası hazırlayabilirsiniz. Kişi başına 9-10 litre su ve çikolata, hazır gıdalar gibi bozulmayacak paketli yiyecekler olabilir.

Deprem anında ne yapmalı?

Bir binanın içerisinde iseniz

Eğer evinizde, işyerinizde ya da okulunuzda bina içerisinde depreme yakalanırsanız öncelikle kendinizi ve ailenizi korumalısınız. Yere yatıp sağlam bir mobilyanın altında, pencere ve raflardan uzak durmalısınız.

Sallanma geçene ve güvende olduğunuzdan emin olana kadar içeride kalmalısınız.

Depremin bittiğini düşünüyorsanız, yangın ihtimaline karşı evin içerisinde bulunan gaz vanalarını ve elektrik sigortalarını kapatın.

Binayı tahliye ederken üzerinize moloz devrilme ihtimaline karşı dikkatli olup kafanızı korumanız önemlidir. Aynı zamanda merdivenlerin sağlam olduğunu düşünmüyorsanız kullanmamanız önerilir.

Eğer dışarıdaysanız, açık alandaysanız

Duvar, ağaç ve direklerden uzak açık bir alana sığının. Yere eğilip kafanızı herhangi bir objeyle korumaya çalışın.

Arabada, trende ya da metrodaysanız

Arabadaysanız aracınızı mümkün olan sürede güvenli bir yere çekip durunuz. Arabanızı kesinlikle yol ortasında ya da acil durum araçlarının geçişini engelleyecek şekilde bırakmayınız. 

Trendeyseniz ve metrodaysanız gerekmedikçe bulunduğunuz vagondan inmeyin. Elektriğe kapılma ya da diğer trenlerin çarpması sebebiyle yaralanabilirsiniz.

Trenin içindeki korkuluklara sıkıcı tutunun ve şiddetli bir sarsıntıya hazır olun. 

Metrodaysanız, çıkışlara koşmayın. Panik ve izdiham da bu gibi durumlarda riskli olabilir. Hızlı bir şekilde depremin bitmesiyle birlikte 

Deprem anında asansördeyseniz

Asansörler sallanma anında otomatik olarak duracaktır. Durmadığı takdirde asansördeki tüm tuşlara basın. Asansör en yakın katta duracaktır. Asansörden çıkıp pencerelerden uzak bir alanda kendinizi güvene alın.

Sahilde, deniz kenarında iseniz

Sahildeyseniz deprem sonrası sularda yükselme olabileceğinden daha yüksek bir alana gitmeniz önerilmektedir.

Önemli Bilgiler

Araçlarla şehri terketmek imkansız olabilir

Her zaman su stoğu bulundurun

6-8 litre suyu kolayca ulaşılabilecek ve taşınabilecek şekilde evinizde bulundurun. Hayatınızı sürdürmek için su en temel ihtiyaçlardan biri.

Deprem sonrası güvenli iletişim yöntemleri bulun

Telefon hatları depremlerden sonra birbirine ulaşmaya çalışan insan yoğunluğundan ötürü problem çıkarabilir. SMS ya da diğer sosyal medya uygulamarıyla (WhatsApp, Facebook, Twitter vb.) iletişim kurmayı deneyin ya da sabit hat kullanın.

Deprem Güvenlik Önlemleri

Deprem sonrasında oluşabilecek kötü senaryolarda acil deprem kiti hazırlamak faydalı olabilir. 1 haftalık, hafif ve taşınabilir şekilde bir çanta olmalıdır. 

  • Deprem çantasına koymanızı önerdiklerimiz
  • İlk yardım seti
  • Düdük
  • Şişe su
  • Toz maskesi
  • Nakit para
  • Sağlam ayakkabılar
  • Harita
  • Yağmurluk
  • Havlu
  • İlaç
  • Kimlik ve diğer sağlık belgelerinin fotokopileri
  • Çok amaçlı çakı
  • El feneri ve radyo
  • Çakmak
  • Eldiven
  • Gıda
  • Battaniye