Megabyte (MB), Megabit (Mb) ve Mbps arasındaki farklar nelerdir?
İnternet hızının artmasıyla, ADSL'in hayatımıza girmesiyle daha çok karşılaştığımız Megabit ve Megabyte kelimelerinin sıkça karıştırıldığı bir gerçek. Mbps ise bunlarla karıştırılan ve internet servis sağlayıcılarının sunduğu paketlerde hızımızı belirten bir ayrı bir değerdir. Genel anlamda internet hızımızı ölçmede kullanılan bu birimlerle ilgili derlediğimiz bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Megabyte (MB), Megabit (Mb) ve Mbps nedir?
Megabyte (Mb) ve Megabit (Mb) arasındaki fark nedir?
Megabyte, Megabit ve Mbps terimlerini anlamak için öncelikle bit ve byte terimlerini bilmek gerekir. Bit, bilgisayardaki en küçük veri birimidir. 1 byte ise 8 bit değerindedir ve veri boyutu olarak bir harfe denk gelir. Megabyte ve megabit ise bu birimlerin yaklaşık 1 milyon tanesini ifade eder.
- Bu bilgilere göre:
- 1024 byte = 1 Kilobyte (KB) eder.
- 1024 Kilobyte (KB) = 1 Megabyte (MB)'dir.
- 1024 Megabyte (MB) = 1 Gigabyte (GB) eder.
- 1 Megabyte (MB) = 8 Megabit (Mb)'dir.
Bu bakımdan her iki birim de veri boyut birimi olsalar da dosyaların boyutunu ifade ederken Kilobyte (KB), Megabyte (MB) ve Gigabyte (GB) daha sık kullanılır. Megabit (Mb) ise daha çok hız ölçümünde karşımıza çıkar. İnternette indirme hızları genellikle saniyede indirilen Megabit (Mb) ile ölçülür ve internet servis sağlayıcıları genellikle internet satın alırken indirme hızınızı Megabit (Mb) cinsinden sağlar. Bu indirme hızı Mbps şeklinde ifade edilir.
İnternet paketlerinde gördüğümüz Mbps ne anlama gelir?
Mbps bir kısaltmadır. Uzun hali Megabit per second olarak verilir ve Mb/s olarak da gösterilebilir. Mbps bir saniyede indirilen Megabit sayısıdır.
Birbirine çok benzeyen Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) birimleri ise kesinlikle aynı değildir ve kullanıcılarda çoğunlukla yanlış beklentilere yol açabilir.1 Mbps hız ile saniyede 1 Megabit veri indirebilirsiniz. Bu da ancak 128 Kilobyte (KB) veri demektir. Saniyede 1 Megabyte indirime yapabilmek için 8 Mbps hız gerekmektedir.
İNTERNET SERVİSİ SAĞLAYICINIZIN SİZİ KANDIRDIĞINI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?24 Mbps hıza sahip bir internet paketine sahipseniz, İnternet Servis Sağlayıcı'dan saniyede 24 Megabyte'lık bir indirme hızı beklemek yanlış olacaktır. Doğrusu saniyede 24 Megabit'lik bir indirme hızı beklemek olmalıdır.
İnternet hızını ölçen değer Megabit ve Mbps olmalıdır. Megabyte internet hızı ölçümünde kullanılmaz.
Bir Megabit kaç Megabayt eder ?
1 Megabit, 1/8 Megabyte'a eşittir. Başka bir şekilde ifade edersek: 1 Megebyte = 8 Megabit olur. Mbps ile ifade edilen indirme hızlarında saniyede inen Megabit'i 8'e bölerek saniyede kaç Megabyte indirilebildiğini buluruz. ( Kolay bölme yapabilmek için Megabyte'ı Kilobyte'a çevirmeyi seçebilirsiniz. 1 Megabyte = 1024 Kilobyte olarak da yazılabilir.)
- Aşağıda farklı internet hızlarında saniyede yapılabilen indirmeyi gösteren örnekler derledik:
- 1 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 128 Kilobyte
- 2 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 256 Kilobyte
- 4 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 512 Kilobyte
- 8 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 1 Megabyte
- 16 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 2 Megabyte
İnternet paketlerinde GB kotası ne anlama geliyor?
İnternet paketlerine paket kotası veya limitsiz paketlerde Adil Kullanım Kotası gibi internet kullanımını sınırlayan düzenlemeler belirtilmiş olabilir. Bu kotaların aşılması sonucunda ek ücret veya hızın düşrülmesi gibi uygulamalar söz konusu olabilir. Bu kotların Gigabyte (GB) birimi ile ifade edildiğini görürsünüz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere 1 Gigabyte (GB) = 1024 Megabyte (MB)'dir. İnternet paketinizde kota belirtiliyor ise bu kotada belirtilen GB kadar aylık toplam indirme yapabilirsiniz. Bu sınırı aşan veri indirmesi gerçekleştiğinde paket özelliğinize göre veri indirme durabilir, ek ücret yansıyabilir veya hızınız düşürülebilir.
Bilgisayardan online oyun oynamak kotayı nasıl etkiler?
Bilgisayardan online oyun oynuyorsanız oyunun yaklaşık olarak saatte kaç Megabyte harcadığını ve kaç saat oynadığınızı hesap ederek kotanız hakkında tahminde bulunabilirsiniz.
- Örnek olarak saatte 100 MB veri ile oyun oynuyorsanız:
- Günde 12 saat oynadığınız durumda 1200 MB veri harcanacaktır. Bu da yaklaşık olarak 1 GB civarı bir günlük kullanımdır.
- Bir ayda 30 GB civarı veri bu şekilde kotanızdan eksilir.
Oyun oynamadığınız zamanlarda siz veya başka kullanıcılar tarafından yapılacak internet kullanımını da düşünerek yüksek kotalı ve yüksek hızlı paketleri tercih edebilirsiniz. Bu şekilde daha güvenle ve daha yüksek performansla internet kullanımı yapabilirsiniz.
Bilgisayardan dizi / film izlemek kaç GB kota harcar?
Online film ve dizi siteleri, Youtube, Netflix, Blu Tv, Puhu Tv gibi popüler dizi, film ve video platformları film ve dizi severler tarafından tercih edilmektedir. Bu site ve platformlarda online olarak izlediiniz fillm ve diziler izlediğiniz süreye, video kalitesine ve hıza göre kotanızı etkiler. Yüksek indirme hızı ve kota ile yüksek kalitede izleme yapabilirsiniz. Orta veya düşük kalitede ve sınırlı izleme yapacaksanız daha tasarruflu paketleri tercih edebilirsiniz. Örneğin, 8 Mbps hız ile 480p video kalitesiyle videoları takılmadan izleyebilirsiniz. Daha kaliteli olarak video izlemeyi tercih ediyorsanız daha yüksek hızlı paketere yönelebilirsiniz. Artık pek çok internet şirketi daha yüksek hız ve kotaları gelişen teknoloji sayesinde uygun fiyatlara sunabilmektedir.
Bilgisayarda kullanılan bir fil dizi platformu saatte kaç GB harcar? Düşük kalitede izlediğiniz dizi ve filmlerde 1 saatte yaklaşık olarak 0.3GB veri indiren bu tip uygulama platformları, standart kalitede ise 0.7GB civarı veri harcayabiliyor. HD kalitede ise bağlantı destekliyorsa bu harcama 2-3 GB civarına çıkabilir.
Aynı film dizi platformunun mobil kullanımında kaç GB harcanır? 1GB veri ile düşük kalitede 4 saatte yayın yapan platform, standart kalitede ise 2 saat yayın süresini sunabiliyor. Yüksek kalitede ise 1 GB veri tüketimi 1 saatte yapılabiliyor. Hızın çok yüksek olduğu 4,5 G servisinde bağlı bulunulduğunda veri tüketimi daha da artabiliyor.