TV-İnternet-Mobil

Ücretsiz farklı internet ve TV paketlerini karşılaştırın ve en uygun tarifeyi bulun.

TV-İnternet-Mobil

İnternet ve TV tarifelerinizi indirim!

Farklı internet ve TV tarifelerini sizin için en iyisini birlikte bulalım. Hemen formu doldurun, sizi geri arayalım!

IP gizleme nasıl yapılır?

Güncelleme tarihi
min reading

IP adresleri dediğimizde pek çok kullanıcının aklına IP üzerinden konum bulma ve dijital izlerin takip edilmesi, IP adresi engelleri gibi konular geliyor. Bu açıdan IP adreslerinin gizlenmesi ve gizleme yöntemleri de merak konusu olabiliyor. IP adresleri ile konum güvenliği ve anonimliği tehdit edecek durumların bağlantısını merak ediyor, IP adresi gizleme sebepleri ve yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız yazının devamına davetlisiniz...

IP ne demek? IP adresi nedir?

"İnternet Protocol" terminin kısaltması olan IP, bilgisayarları ağlarda tanımlayan kimliktir. IP adresi dediğimiz 4 adet 3 hane rakamdan oluşan sayılar ise kimlik numaralarıdır. IP adresleri vasıtasıyla internette yolculuk yapan veriler gidecekleri cihazları bulurlar. Başka bir ifade ile, veri alışverişi IP adresleri vasıtasıyla yapılmaktadır.

IP adresleri internette veri alışverişi yaparken kullanılan kanallar gibidirler ve her internete bağlandığınızda ISS tarafından size verilen IP vasıtasıyla diğer cihazlarla bağlantı kurmak mümkün olur. İnternet sitelerine de sunucuların IP adresleri ile ulaşılmaktadır. 

IP hakkında daha fazla bilgi için : "IP adresim nedir ve nasıl bulunur? Nasıl değiştirilir?"

IP neden değişir?

IP adresleri statik ve dinamik IP olmak üzere ayrılır. Dinamik IP, ISS tarafından her internete girdiğinizde otomatik belirlenen ve internette bağlantı kurabilmeniz için bilgisayarınıza atanmış değişken IP adreslerini ifade eder. Siz her bağlantı kurduğunuzda ISS o sırada boş olan bir IP adresine sizi yerleştirir. Bu yüzden her seferinde IP adresiniz değişir. Statik IP ise özel olarak alabileceğiniz size tanımlanmış ve her bağlantıda değişmeden kullanabileceğiniz IP adresi demektir. Belirli bir ücret karşılığında ISS ile iletişime geçilerek Statik IP tanımlanabilir.

Statik IP kullanmak bazı durumlarda gerekli ve oldukça faydalı olmaktadır! Statik IP hakkında daha fazla bilgi, statik IP ücreti ve daha fazlası için: "Statik IP nedir ve nasıl alınır? Dinamik IP'den farkı nedir?"

IP adresi ile ev veya konum bulma mümkün müdür?

IP adresleri ile bir seviyeye kadar konum bulmak mümkün olabilmektedir, fakat açık adres olarak cihazınızın bulunduğu ev veya iş yerinin tam adresi tespit edilmez. İnternete bağlandığınız sunucunun konumu olarak şehir bilgisine ulaşılabilir. IP gizlemenin IP üzerinden adres tespiti konusunda pek fazla etkisi yoktur. Siz IP adresinizi gizlemiş bile olsanız internet sunucunuzun ana bağlantısındaki IP üzerinden şehir bilgisine erişilir. IP gizleme daha çok bir ağ üzerinde cihazları anonim yapmaya ve bağlantı güvenliğini arttırmaya yarar.

IP adresleri ile yer tespiti emniyet birimleri tarafından savcılık izinleri ile yapılabilmektedir. Bir kişinin başka bir kişiye ait IP adresinden konum tespiti yapması kolay bir işlem değildir. İnternette herkes birbirine ait IP ve konum bilgilerine erişemez.

IP adresim neden başka şehirde gözüküyor?

ISS'ler tarafından verilen dinamik IP'ler değişkenlik gösterebilir. ISS sizin için en uygun ve boş olan bir IP adresini ayarlar. Bu sayede IP çakışması olmadan sağlıklı veri trafiği amaçlanır. Bazen ISS'ler tarafından tanımlanan IP adreslerinin konumu farklı şehirlerde olabilir. Buna ek olarak IP sorgulaması yapılan platformlar da güvenilir değildir ve IP adresinin yerinin tespitinde yanılma olasılıkları oldukça fazladır.

IP gizleme neden yapılır?

IP gizleme işlemini merak eden kullanıcıların ana sebepleri konum bilgilerini saklamak, bölgesel olarak engellenmiş içeriklere ulaşabilmek ve internette yaptıkları aktivitelerin izlerinin sürülmesini engellemektir. Gelin, IP adresi gizeleme sebeplerini sırayla inceleyelim:

  • İnternette konum bilgilerini saklama: IP adresinizi gizlediğinizde internette konum bilgilerinizi gizleyebileceğinizi düşünseniz de bu pratikte çok büyük bir fark yaratmayabilir. Sizin bulunduğunuz konum şehir olarak tespit edilse de bu bilgi bile her zaman doğru konumunuzu vermeyebilir. Kaldı ki açık adres tespiti IP adresi ile yapılması çok zordur. Siz cihazınızın IP adresini gizlediğinizde cihaz ağ içinde anonim olur ve diğer cihazlar tarafından bulunamazsınız. Fakat bağlandığınız ağda modemin internete açılırken kullandığı IP ile şehir bilgisine ulaşılır. Dinamik IP kullanıldığında bu konum bilgisinin de pek bir önemi yoktur aslında, bazen rastgele bir şehir de olabilmektedir. Yine de reklamlar ve kötü niyetli olabilecek faaliyetlere karşı cihazınızın IP adresini gizlemeyi tercih edebilirsiniz. 
  • Bölgenizde engellenmiş içeriklere ulaşma: Birçok kullanıcı bölgesel olarak engellenmiş içeriklere ulaşmak için kendi IP adresini gizlemeyi ve farklı bölgelere ait IP adresleri kullanmayı tercih edebiliyor. Elbette bu yöntemleri kullanmak farklı güvenlik veya bağlantı sorunlarına sebep olabilmektedir. Özellikle telif hakları açısından getirilen kısıtlamalarda tercih edilmesi etik olmayan bu yöntemi tavsiye etmiyoruz.
  • İzlenme ve dijital ayak izi önleme: IP gizleme sebeplerinden biri de dijital dünyada yapılan aktivitelerinin izlerinin IP üzerinden sürülmesinin önüne geçmektir. Web sitelerinde veya sosyal medya platformlarındaki etkinliklerin verilerinin toplanmasını istemeyen kullanıcılar IP gizleme yöntemine başvurabiliyorlar.

IP nasıl gizlenir?

IP adresinizin gizleme ile amaçladığınız sonuçlara farklı yollardan ulaşmanız mümkündür. IP adresinizi sizin yerinize değiştiren ve izlenmesini zorlaştıran, gizli ağ geçitleri ile bağlantı kurmanızı sağlayan yöntemler ücretsiz kamusal Wifi kullanmak, Proxy veya VPN hizmetinden faydalanmaktır.

Saydığımız ve bilgi vermek amaçlı anlatacağımız yöntemlerin bir çoğu güvenlik açıklarını ve bağlantı sorunlarını beraberinde getirebilir.

  • Ücretsiz kamusal Wifi: IP adresini her gün yüzlerce kişinin kullandığı kamusal ağlarda saklamak basit ve kolay bir yöntemdir. Konum gizlemeyi mümkün kılan bu yöntem aynı zamanda ağ güvenliği düşük olduğundan cihazarınızı hacklenme gibi tehliklere karşı da açık hale getirebilir. Ayrıca coğrafi kısıtlamaları kamusal Wifi üzerinden aşmanız da mümkün olmaz.
  • Proxy sunucuları vasıtasıyla internete erişim: Proxy sunucuları, cihazınıza bir ağ geçidi sağlayarak erişilemeyen içeriklere erişim sağlar ve bunu anonim şekilde yapabilmenize olanak tanır. Proxy sunucularının kullanımı da bazı riskler içerebilir. Proxy sunucusu eğer sorunlu bir bilgisayarda çalıştırılmış ise verileriniz engellenebilir. Ayrıca internet hızı da proxy sunucusu kullanıldığında olumsuz etkilenmektedir.
  • VPN kullanmak: Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) anlamına gelen VPN servisleri, farklı IP adresleri atayarak IP adresinizi gizli tutmaya ve erişim engeli olan içeriklere erişmeye, anonim olarak internette gezinti yapabilmeye imkan verir. VPN servislerinin asıl amacı kullanıcının anonim olma ve IP adresini gizli tutma beklentisini karşılamak ve daha güvenli bir bağlantı sunmaktır. Ücretli veya ücretsiz olarak VPN servisleri mevcuttur. Ücretsiz olanlar arasında tercih edilenler olsa da ücretsiz VPN servisleri sizden veri toplayabilir, bağlantı kalitesini düşürebilir veya coğrafi olarak engel olan içeriklere erişim sağlayamayabilir. VPN seçerken araştırmayı ve kullanıcı yorumlarını takip etmeyi düşünebilirsiniz.